sunnuntai 20. joulukuuta 2009

Ylläpito valvoo -vai valvooko?

Useat valokuvaajat kuuluvat tavallisesti johonkin; yhteen tai useampaan, kuvaavaan yhteisöön. He seuraavat aktiivisesti oman alansa tapahtumia, keskustelevat kuvista ja kuvaamisesta foorumeilla. Useimmille foorumien käytännöt ovat siis ennestään tuttuja. Sivustoa valvoo admin, joka tarvittaessa ohjaa keskustelua, huomauttaa etiketistä ja myös poistaa foorumille kuulumatonta materiaalia. Adminin läsnäolo on näkyvä, foorumilla saattaa olla oma osionsa ylläpidon tiedotteille ja uutisoinnille. Adminiin saa tarvittaessa yhteyden, joko yksityisviestillä tai sähköpostilla. Admin ei toimi mielivaltaisesti, vaan pyrkii demokraattisesti ottamaan huomioon kaikkien foorumin käyttäjien mielipiteet ja tarpeet.



Pixdaus-sivustolta puuttuu varsinainen keskustelufoorumi. Kaikki keskustelut käydään ladattujen kuvien alla. Sivuston ylläpito esittäytyy vain kolmessa paikassa. Seuraavassa tiivistelmässä ylläpito toteaa:


"Host and bookmark beautiful nature photography with Pixdaus! The more beautiful the image, the more exposure it'll get, unless you'd like to make your favorites list private, which is cool too. Share your photos with other people who are passionate about nature and the environment by embedding photos in your blog, linking to them and sharing them with family and friends. Please don't violate copyright laws. Give credits. Be nice. Let's be conscious of the world we live in." Sivuston ylläpito kannustaa lataamaan ja jakamaan kuvia. Yhdellä lauseella kuitataan hyvin oleellisesti pielessä oleva asia: "Älä riko tekijänoikeuslakia" .


Seuraava lause löytyy yläpalkista kohdasta "about", eli tietoa sivustosta, joka sekin on hyvin tiivis paketti: "Photographs are submitted to the site and then are voted on by users". Sivustolla ei siis edes edellytetä, että lataat omia kuviasi, riittää että olet "user", eli käyttäjä. Seuraavalla loppukaneetilla sivusto tekee itsensä hyvin kyseenalaiseksi: "If copyrighted or offensive photos occasionally slip through our nets, please click the flag-it button underneath the photo and we will remove it as soon as possible." Eli JOS tekijänoikeuksien alaista materiaalia silloin tällöin saattaisi livahtaa sivustolle huolimatta "suodattimestamme" (?), ole hyvä ja merkitse se ja me poistamme sen niin pian kuin mahdollista. Tämä toimii käytännössä siten, että lähestulkoon kukaan sivuston käyttäjistä ei lataa pixdaukseen omia kuviaan, vaan valtaosa kuvamateriaalista on laitonta, luvatta kopioitua. Ja loppukaneettina: "If you find a photo that you think shouldn't be here, send a removal note to pixdaus@environmentalgraffiti.com" Eli jos löydät kuvan, jonka ei pitäisi olla täällä, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen.



Jos sivuston admin soisi edes pikaisen silmäyksen pixdauksen antiin, kävisi tuota pikaa ilmi, ettei lähestulkoon kukaan lataa sinne omia kuviaan! Tuntuu, että sivusto pyörii jossain, oman onnensa nojassa, käyttäjiensä varassa. En ole tavannut yhtäkään adminin kirjoittamaa kommenttia, sen sijaan olen lukenut paljon kommentteja, joissa käyttäjät avoimesti kertovat lataavansa kuvia luvatta.


"Almost all pictures here on Pixdaus have been posted by people other than the photographers. We search for them all over the Internet" Lähes kaikki kuvat täällä pixdauksessa ovat muiden postaamia kuin valokuvaajien. Etsimme niitä kaikkialta internetistä.


"As your pictures already were on the Internet, available to ever tom, dick and harry, you have made them available to the whole world" Koska kuvasi jo olivat netissä, saatavilla, annoit ne koko maailman saataville.
"how is it possible that you are under the impression that Pixdaus posters post their own pictures? 99.9% of the posters do not, we find the pictures all over the Internet." Miten on mahdollista että olet saanut sen vaikutelman, että pixdauksen käyttäjät lataisivat omia kuviaan? 99,9% ei lataa omia kuviaan, löydämme niitä kaikkialta internetistä.


Ja vastaus erään henkilön kysymykseen, saako hän mahdollisesti käyttää kuvaa johonkin tarkoitukseen: "Hello Melanie, thanks about my pictures, but this pic is not mine, I understand you can do whatever you want with it. I think it does not have copyright." Hei, Melanie, kiitos kehuistasi, mutta kuva ei ole minun. Ymmärtääkseni voit tehdä sillä mitä haluat, luulen ettei sillä ole tekijänoikeussuojaa.



Ylläpito ei siis seuraa kommentointia. Joihinkin kuviin on merkitty valokuvaaja, joko otsikkoon tai hakusanoihin. Joskus valokuvaajan nimi saattaa löytyä kuvan laidassa olevasta vesileimasta. Tässä on selkeä ristiriita; jos kuvaaja on laittanut kuvansa esille vesileimalla varustettuna, hän ei halua että se kopioidaan ja postataan hänen tietämättään epämääräiselle sivustolle. Kuvaaja on merkinnyt omaisuutensa; käyttänyt vesileimaa ja mahdollisesti myös copyright-merkintää. Lain mukaan valokuva on tekijänsä, kunnes hän itse luopuu oikeuksistaan joko kokonaan tai osittain, siihen ei tarvita edes erillistä merkintää, vaan suojan saavat automaattisesti kaikki valokuvat.



Itse asiassa koko sivusto on rakennettu anonyymilatauksen varaan. Vaikka lataaja rekisteröityisi, ei hänen tarvitse identifioida itseään mitenkään, lataaja säilyy anonyyminä. Kuka tahansa voi ladata kuvia. Anonyymilataaja ei itse voi poistaa kuvia, eikä anonyymilataajaa todennäköisesti voida poistaa edes koko järjestelmästä. Vaikka anonyymilataaja poistettaisiin, hän voisi jatkaa toimiaan uudella "nimellä". Teknisesti kirjautumispakon toteuttaminen ei olisi iso asia. Ei edes kuvien hallinnointi ja läpikäyminen tai kuvien lataamisen rajoittaminen. Ne ovat jokapäiväisiä, tuttuja asioita muilta foorumeilta. Ylläpidon intresseissä ei siis selvästi ole kuvalatauksen rajoittaminen millään toimenpiteillä. Epämääräisiä asioita on asetettu tulevaisuuteen tapahtuviksi. "Please, don't violate copyright laws" -lausekkeella ylläpito katsoo että on tehnyt voitavansa. Muu jää lataajien harkinnan varaan.



Netti on ilmiselvästi hyvä renki, mutta huono isäntä. Pixdaus toimii isännän tavoin, isännöi tuhansien valokuvien kokoelmaa, satojen ja taas satojen valokuvaajien työtä. Isännöi hallitsemattomasti, sillä kuka tahansa voi ladata sivustolta kuvia eteenpäin mihin tahansa. Lisäksi muutama muita aktiivisempi käyttäjä tuntuu isännöivän pixdausta; kommentein ja äänestämällä pitää jatkuvaa kuvalatausta yllä, kannustaa käyttäjiä postaamaan lisää kuvia. Miksi? Mikä on motiivi? Ja ylläpito yksinkertaisesti antaa kaiken tapahtua, ainoana toimenpiteenä poistaa yksittäisiä kuvia milloin sitä joku valokuvaaja sattuu pyytämään.



Rikoksella on aina selkeä motiivi. Jos teko on tuottamuksellinen, ei löydy motiiviakaan. Esimerkkinä liikennerikkomus; ajat yleensä huolellisesti ja varovasti autoa. Jätät tilapäisesti riittämättömän turvavälin edellä ajavaan ja tapahtuu peräänajo. Tarkoituksesi ei ole ajaa kenenkään perään, teko on tuottamuksellinen. Jos taas tarkoituksesi on puhkoa naapurin autosta renkaat, teko on tahallinen ja sinulla on siihen myös jokin motiivi. Yhden kerran voi epähuomiossa erehtyä; kopioida kuvan ja ladata sen sivustolle, pahoitellen sen sitten poistaa, syyllistymättä samaan enää uudelleen. Henkilön ladatessa saman kuvan uudelleen on teko tahallinen ja kun ainoa kuvalatausmuoto on tekijänoikeussuojatun materiaalin luvaton kopioiminen ja lataaminen, on toiminta jo järjestäytynyttä. Rikoksen tekijä haluaa jotenkin hyötyä teostaan. Mitä pixdaus-sivusto hyötyy tästä toiminnasta? Saatavan hyödyn on oltava tavoittelemisen arvoista; miksi muuten kukaan ottaisi näin tietoisen riskin, laskelmoiden sen varaan että viranomaisten on vaikea puuttua kansainväliseen kuvapiratismiin.



Nyt on kuvaajien aika nousta pois jokivarsilta ja metsäpoluilta, havahtua hetkeksi studioistaan, suljettava kuvankäsittelyohjelmansa, laitettava kameralaukun kansi kiinni ja noustava yhteen ääneen puolustamaan oikeuksiaan. Tekijänoikeuttaan.

3 kommenttia:

  1. Aina silloin tällöin kuvia ostetaan myös yksinoikeudella. Eli ostaja ostaa kuvan kaikki oikeudet. Tällaisia kuvia voidaan käyttää esim. laajoissa tuotelanseerauksissa, jotka voivat olla hyvinkin kalliita. Kiinnostaisi tietää missä mennään juridisesti, jos kuvan ostaja huomaa vasta jälkeenpäin kuvan levinneen laittomia teitä laajalti maailmalle jo ennen ostoa. Ostaja on varmasti tarkistanut kuvaajalta ostohetkellä, että kuvaa ei ole myyty aiemmin ja laskee sen varaan projektinsa kannattavuuden. Ja sitten brandiin kalliilla kytketty kuva löytyykin esim. torilta palapelistä tai mukista. Kuka vastaa? Ostaja, kuvaaja vai kuvatoimisto?

    VastaaPoista
  2. Olen tästä asiasta inttänyt muuallakin ja intänpä nyt täälläkin. Asia on hyvin surkea niille, jotka ottavat satunnaisesti kuvia silloin tällöin omaksi ilokseen ja sitten yrittävät saada niistä jotain rahaa.

    Nykyisellään kun maailma on muuttunut ja muuttumassa. Esille laitetulla valokuvalla ei ole enää sitä suojaa, mitä sillä oli filmiaikana. Ammattimaisessa valokuvauksessa ostetaan nykyään sitä valokuvaustyötä. Eikä kukaan normaalilla ymmärryksellä varustettu valokuvaaja laita hänen työajallaan ottamiaan, toisten maksamia kuvia mihinkään julkiseen jakeluun.

    Mitä tulee tähän hyökkäykseen yksittäistä sivustoa kohtaan, haluaisin mainita myös, että on olemassa tuhansia muitakin samanlaisia paikkoja. Tunnetuimmista mainitsisin Youtuben, flickrin, facebookin, picasan, irc-gallerian... Noissa kaikissa liikkuu samalla tavalla samanlaista aineistoa ja niissäkin on ylläpito ihan yhtä mahdottoman tehtävän edessä.

    Toisaalta tässä tapauksessa pitäisi enemmänkin opettaa ihmisille, mikä on omaa ja mikä toisen, eikä yrittää jarruttaa vääjäämätöntä kehitystä.

    Tässä kuvatoimistojen tilanne on hieman kurja, jos myytävät kuvat pääsevät leviämään kuvatoimiston systeemistä luvatta maailmalle, pitäisi ehkä kuvatoimiston tehdä asialle jotain ja kuvaajien pitäisi ehkä keskittyä sellaisiin kuvatoimistoihin, jotka ovat asialle jotain tehneet. Tässäpä minun 50 senttiä tähän aiheeseen.

    VastaaPoista
  3. Lainaus TheHatterin kommentista:
    Toisaalta tässä tapauksessa pitäisi enemmänkin opettaa ihmisille, mikä on omaa ja mikä toisen, eikä yrittää jarruttaa vääjäämätöntä kehitystä.
    Lainaus loppuu.
    Aika ristiriitaista opettaa jotain moraalia ja sitten nähdä netti jotenkin asiana jota se moraali ei kuitenkaan koske.

    VastaaPoista