sunnuntai 20. joulukuuta 2009

"Picturehunter" vaanii netissä


Marraskuulla 2009 lukuisat suomalaiset valokuvaajat löysivät kuviaan luvattomasti kopioituna www.pixdaus.com websivustolta. Kuvia oli kopioitu mm. kuvatoimistojen leiskoista ja ilmeisesti luontokuvafoorumeilta. Kuvaajat olivat niin luontokuvauksen- kuin journalismin ammattilaisia, sekä harrastajakuvaajia. Pixdaus-sivustolla kävi pian ilmi, ettei lähestulkoon kukaan kuvia ladanneista itse kuvannut, vaan nämä "kuvametsästäjät" etsivät valokuvia netistä ja latasivat niitä tekijänoikeuksista piittaamatta pixdaukseen.


Suora lainaus sivustolta: "All the pictures are uploaded by users and the copyrights belong to the rightholders. If you find a photo that you think shouldn't be here, send a removal note to pixdaus(at)environmentalgraffiti.com" Sivuston ylläpito poistaa yksittäisiä kuvia yksittäisten kuvaajien pyynnöstä. Kaikki kuviaan poistamaan pyytäneet kuvaajat saivat sähköpostiinsa identtisen pahoitteluviestin, jossa ylläpito lupaa vastaisuudessa puuttua rankalla kädellä ongelmaan. Tästä tulee mielikuva, että ikäänkuin ylläpito ei olisi tietoinen ongelman laajuudesta. Päällisin puolin pixdaus vaikuttaa mukavalta sivustolta, jossa on paljon hauskoja valokuvia. Lähempi tarkastelu, varsinkin kuvien alla käyty keskustelu, kuitenkin osoittaa mikä sivuston todellinen luonne on. Lataajat ovat anonyymejä, ja avoimesti ilmoittavat etteivät ole ottaneet lataamiaan kuvia, eikä heillä ole edes lupaa niiden julkaisemiseen. Tästä piittaamatta he kuitenkin jatkavat joka päivä toimiaan; sivustolle lisätään kymmeniä kuvia ympäri maailmaa. Lataajat sitten äänestävät näitä löytöjään ja kommentoivat niitä kuten valokuvaajat ikään. Varsin pian kävi selväksi, miten ympäripyöreitä lupauksia admin esittää parannuksista sivustolle.


Pixdaus- sivustolta on suora linkki environmentalgraffiti.com saitille, joka on ympäristöasioihin perehtynyt yhteisö. Suurta ihmetystä herättää, miksi tällaisen yleishyödyllisen sivuston kylkiäisenä kulkee kuvapiratismiin keskittynyt sivusto, jossa käyttäjät imuroivat koneelleen jatkuvasti valokuvia ympäri maailman ja postaavat niitä pixdaukseen.


Joulukuun alkupuolella seurasi pian kuvaajien toimeenpanema sähköpostikampanja suomalaisille valokuvausjärjestöille, joissa informoitiin sivustolla olevasta laittomasta materiaalista. Suomen Luonnonvalokuvaajat, Suomen Ammattivalokuvaajat, Journalistiliitto, Suomen Lehtikuvaajat, Finnfoto, Kuvasto , Opetusministeriö ja tekijänoikeuksien valvontakeskus, sekä viestintävirasto saivat postia. Viestintävirasto ilmoitti pian, ettei se pysty tekemään mitään, sillä se on toimialueen ulkopuolella. Kuvatoimistojen ja kuvaajien yhteistyönä poistettiin lähestulkoon kaikki suomalaiskuvaajien kuvat. Kuvaajia oli reilu 30, lähes 40. Tarkkaa lukumäärää ei ole antaa, sillä en tullut niitä alkuvaiheessa laskeneeksi. Monelta kuvaajalta oli viety useampia kuvia, joten kuvamäärä nousee helposti yli sadan.


Samalla lähetettiin useille valokuvausfoorumeille asiaa käsitteleviä tiedotteita ja monet suomalaiskuvaajat ovat lähestyneet suoraa netin kautta valokuvaajia myös muualta; kuvaajat Saksasta, Ruotsista, Norjasta, USA:sta, Australiasta ja ympäri maailman ovat saaneet yhteydenottoja suomalaisilta kollegoiltaan. Kuvia on viety mm. photonetistä, 1X.comista, Flickr:sta ja kuvaajien omilta sivustoilta. Useat ulkomaiset valokuvaus- ja tekijänoikeusjärjestöt saivat sähköpostia.



Pixdauksen lataajat ovat yleisesti ottaen sitä mieltä, että jos valokuvaaja laittaa kuvansa nettiin, hänen tulee olla myös hyväksyä se, että kuvaa saatetaan käyttää, kuten pixdauksen lataajat asian ilmaisevat; "Sehän on kaikkien saatavilla. " On olemassa kuitenkin tekijänoikeuslaki, http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404 joka suojaa valokuvaa. Sitä vain ei tällä hetkellä juurikaan valvota, tai sen väärinkäytöksiin ei resurssipulassa pystytä puuttumaan. Valokuvan tekijänoikeus on muutenkin tulilinjalla tällä hetkellä, eikä mikään sen ympärillä käyty keskustelu ole tällä hetkellä turhaa.


Internetin suhteen monet viranomaiset levittelevät käsiään. Kukaan ei ole vastuussa netistä, varsinkaan sen sisällöstä. Netti on kansainvälinen yhteiskunta, joka on täynnä porsaanreikiä joita piittaamattomat tai tietämättömät voivat hyödyntää. Netin suhteen voidaan siis luottaa vain "ihmisten hyvään tahtoon", ettei laittomuuksia tapahdu. Tämä on käsittämätöntä, sillä ihminen on onnistunut käymään kuussa, kloonannut lampaan ja ties mitä muuta, sekä onnistunut hävittämään isorokon; miksi siis rikollisuuteen puuttuminen internetissä olisi mahdotonta?


Internetissä tapahtuva kuvapiratismi ei ole vallan vähäistä. Pixdauksen kaltaisilta sivustoilta kuvat leviävät hallitsemattomasti; niitä on käytössä jo kymmenissä, ellei sadoissa blogeissa, taustakuvina, bannereina, onpa joku saattanut tehdä kuvasta pienehkön painotuotteenkin. Pixdauksen kautta mm. blogeihin liitettyjen kuvien lähteeksi on merkitty yksinkertaisesti "pixdaus". Kukaan ei tiedä kenen ottama kuva alunperin oli, eikä se kaikkia edes kiinnosta.


Ollakseen esillä ja saadakseen kuviaan myydyksi, sekä työtilauksia, on valokuvaajan oltava esillä. On kohtuutonta vaatia, että tekijänoikeuslaki olisi jotenkin poikkeuksellinen siinä suhteessa, että lakina sen valvonta ja väärinkäytöksiin puuttuminen ja mahdollisten korvausten vaatiminen olisi ainoastaan valokuvaajan tehtävänä. Koska kuvaaja ei ole viranomainen, ovat hänen toimivaltansa varsin rajalliset ja hän voi ainoastaan luottaa juuri tähän "hyvään tahtoon", mikäli sitä ylläpidolta riittävästi sattuisi löytymään. Vesileimat ja copyright- merkinnätkään eivät ole estäneet pixdauksen lataajia. Onko pixdaus ainoa? Tuskin. Ja sinä päivänä kun pixdauksen olemassaolo päättyy, syntyy uusi sivusto, ellei lakia valmistelevilla ja toimeenpanevilla tahoilla ole tahtoa puuttua asiaan.


On olemassa tekijänoikeusrikos. Siitä on säädetty rangaistus. On olemassa viranomainen joka sitä valvoo. Kaiken kaikkiaan asia ei ole tämän vaikeampi. Toki kansainväliset yhteydet tekevät siitä hankalamman. Siksi olisikin enemmän kuin toivottavaa, että valtiovalta kutsuisi asiantuntijajärjestöjen edustajat samaan pöytään miettimään miten tässä on edettävä. Maksamme kuitenkin jäsenmaksuja järjestöillemme; meillä on siis syytä olettaa, että ne myös ajaisivat kuvaajien etuja. Kansallisella tasolla tehtävät toimenpiteet eivät ole riittäviä. Ei riitä, että suomalaiskuvaajien kuvat poistetaan yhdeltä sivustolta, kenties tilapäisesti; mikään ei estä lataamasta niitä sinne uudelleen. Työtä on tehtävä kansainvälisesti; valokuvaaja- ja tekijänoikeusjärjestöjen kanssa.


Valokuva on valokuvaajan työn tulos. Ei kai kukaan mene toisen metsään moottorisahan kanssa ja pistä sieltä talven takkapuita nurin? Mikäli näin toimii, on sillä tiettyjä seuraamuksia.


Olemme laatineet adressin, johon toivomme mahdollisimman paljon allekirjoituksia. http://www.adressit.com/copyright_valokuva


Toivomme keskustelua niin tähän blogiin kuin foorumeille, sekä muihin valokuvaajien yhteisöihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti