keskiviikko 23. joulukuuta 2009

Suojaa kuvasiMiten suojata valokuvansa netissä? Toisaalta kuvaaja haluaisi mielellään laittaa riittävän ison esikatselukuvan, jotta esim. foorumeilla katsojat saisivat parhaan mahdollisen kuvan nähtäväkseen. Kuvatoimistossa jo laadun puolesta on suotavaa, että esikatselukuva on kelvollinen. Riittävän pieni koko; alle 250kt estää varsin tehokkaasti lähes kaiken muun kuin nettikäytön. Resoluution pudottaminen auttaa myös suojaamisessa, tosin se ei ole edullista itse kuvalle. Yhtälö on aika hankala ja jokainen kuvaaja voi vain omien mieltymystensä mukaan päätyä haluamaansa ratkaisuun.


Kuvaan voi sisällyttää exif-tiedot, eli merkitä metadataan kuvan omistajan. Exif-tiedot voi kuitenkin helposti hävittää, mikäli kuvan luvattomasti kopioinut käyttää sen esimerkiksi omalla koneellaan photoshopissa ja tallentaa tiedoston käyttämällä "save for web"- toimintoa.

Kuvasivustolla kannattaa tuoda esille että aineisto on tekijänoikeussuojattua. Lyhyt maininta alareunassa; " Copyright Kaisa Kuvaaja, kaikki oikeudet pidätetään". Tämäkään ei tietenkään varsinaisesti estä ketään kopioimasta kuvaasi luvatta.


Tehokkain tapa on laittaa kuvaan vesileima; riittävän näkyvälle paikalle, riittävän isona. Vesileimankin toki saa pois, mutta se vaatii kuvan kopioineelta jo hieman aikaa ja vaivaa, sekä taitoa. Yksinkertaisesti vesileiman voi tehdä photoshopilla seuraavasti: Valitset kirjasinkoon työkaluista ja viet kursorin haluamaasi kohtaan josta ajattelet tekstin alkavan. Copyright-merkin saat kuvaan näppäilemällä Alt+ 0169 näppäimistön vasemmalla puolen olevista numeroista. Sen jälkeen voit kirjoittaa vielä haluamasi tekstin, vaikka nimesi. Vesileiman saa läpinäkyväksi, kun valitset photoshopin yläpalkista kohdan "filter" ja siitä "stylize", työkalu "emboss". Seuraavaksi valitset layerin "opacityn" ja muutat prosenttilukua sen mukaan miltä lopputulos mielestäsi näyttää. Tämän jälkeen valitset layer-valikosta vielä "flatten image". Tämä on yksi tapa tehdä copyright-vesileima suoraan kuvaan.


Digimarcilla voit tallentaa kuvaan "näkymättömän vesileiman", jonka avulla ohjelma pystyy jäljittämään kuvasi mikäli epäilet että se on saatettu kopioida. On olemassa myös muita ohjelmia, kuten TinEye, jonka avulla voi jäljittää kuvia.


Tähän avaukseen voi jokainen lukija mieluusti lisätä kommentein omia keinojaan suojata valokuva netissä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti